< Terug naar overzicht

Sessie Samen optrekken congres Zorgprofessional van de Toekomst

Sessie Samen optrekken congres Zorgprofessional van de Toekomst

Tijdens dit congres van Nursing over de Zorgprofessional van de toekomst op 8 oktober 2024 heb ik twee maal een sessie verzorgd over samen optrekken formele en informele zorg. Met als titel: Hoe komt samen optrekken met naasten echt van de grond? Met in het totaal meer dan 50 deelnemers is gekeken naar de werkzame bestanddelen en hoe daarop winst te boeken is. Na een korte uiteenzetting zijn teams gevormd, die met de hulp van de Quick scan van de Samenwerkingsladder en Cirkel van beweging actief in gesprek zijn gegaan. Dit praktische hulpmiddel om met je team te bekijken waar je staat, viel zeker in de smaak. Opvallend vond ik dat ook hier eenzelfde beeld naar voren komt als in de workshops die ik voor zorgorganisatie Laurens heb georganiseerd.

Reacties stellingen Cirkel van beweging

  1. Met de persoonlijke motivatie om samen op te trekken (vinden & willen) zit het wel snor. Evenals met de ervaren omgevingssteun en het krijgen van de ruimte (mogen).
  2. Niet iedereen zegt op de hoogte te zijn van de koers en werkwijze van de eigen organisatie. Daar is dus winst te boeken. Ook bij persoonlijke kracht (kunnen en durven) zegt niet iedereen volmondig ja. Hierover nader met elkaar in gesprek gaan: dat kan boven tafel halen waarbij hulp en ondersteuning gewenst is.

Reacties stellingen Samenwerkingsladder

  1. Trede informatie: niet iedereen weet welke informatie naasten bij de kennismaking krijgen. Als dit niet bekend is, kan daarop in een later stadium ook niet goed op aangesloten worden.
  2. Trede kennismaking: op deze stelling is heel veel groen gescoord, en dat is goed nieuws!
  3. Trede elkaar raadplegen: deze stelling kreeg de nodige gele stemmen en we zien ook al wat rode kaarten, (uitzoek)werk aan de winkel dus!
  4. Trede overleggen & afstemmen: stemming lijkt op die bij trede 3. Uit deze score blijkt dat ook hier nader onderzoek kan laten zien waar verbetering te halen is.
  5. Trede samen optrekken: zover is het in de praktijk duidelijk nog niet. Weinig tot geen groen, veel geel en het nodige rood. Werken aan voorafgaande treden zal zeker een positief effect hebben.

< Terug naar overzicht